Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο...


Πριν από 15 χρόνια (12 Οκτωβρίου το 1999) ολόκληρος ο κόσμος του μπάσκετ θρήνησε για το θάνατο ενός από τους κορυφαίους του παίκτες. Ο λόγος για έναν άνθρωπο, ο οποίος συνέβαλε στην πανδαισία της καλαθοσφαίρισης, τον Wilt Chamberlain.
Ο Wilt Chamberlain ήταν ένας παίκτης μπροστά από την εποχή του. Ένας παίκτης ο οποίος εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ο πρώτος “σταρ” στην ιστορία του ΝΒΑ, κυρίως για έναν λόγο: Όλοι, μα ΟΛΟΙ, είχαν κάτι να πουν για αυτόν. Είτε καλό, είτε κακό.
Με λίγα λόγια, δεν άφηνε κανέναν αδιάφορο. Κι αυτό από μόνο του κάτι λέει. Όπως και το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της καριέρας του η λίγκα χρειάστηκε να αλλάξει έναν σωρό κανονισμούς προκειμένου να τον… περιορίσει, αφού σκόραρε σε ρυθμούς πολυβόλου.

Λίγα λόγια για την ιστορία του

Ο Wilt Chamberlain ήρθε στη ζωή πριν από 78 χρόνια, το καλοκαίρι του 1936 στις 21 Αυγούστου. Ήταν ένα από τα 9 παιδιά του Willian Chamberlain και  της Olivia Ruth Johnson. Από μικρή ηλικία έδειχνε κάτι το ιδιαίτερο, πάντα ξεχώριζε από τα υπόλοιπα αδέλφια του.
Αρχικά λοιπόν προτίμησε να ασχοληθεί με τον στίβο. Λογικό όμως ήταν ότι κάποια στιγμή θα κατέληγε στο μπάσκετ, αν σκεφτεί κανείς ότι μπαίνοντας στο Γυμνάσιο είχε ήδη ύψος 2,10 μέτρα. Φοίτησε στο Γυμνάσιο του Overbook, εκεί όπυ διέλυσε τα π΄΄αντα στο πέρασμά του, κατακτώντας δύο Γυμνασιακά Πρωταθλήματα σε τρία χρόνια και οδηγώντας την ομάδα του σε ρεκόρ 56 νίκες και μόλις 3 ήττες!
Επόμενος σταθμός του ˝Big Dipper˝(όπως τον αποκαλούσαν οι οπαδοί του) ήταν το κολεγιακό μπάσκετ, με πάνω από 200 κολέγια να του κάνουν πρόταση, κάτι το οποίο σπανίζει στις μέρες μας. Τελικά επέλεξε το κολέγιο του Kansas και θα φρόντιζε από την αρχή να κάνει θόρυβο, αφού έπειτα από έναν χρόνο αναμονής, καθώς το έτος 1955 οι freshmen, δηλαδή οι πρωτοετείς φοιτητές, δεν έιχαν το δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες. Μόλις στο ντεμπούτο του με την ομάδα του Kansas σημείωσε 52 πόντους και πήρε 31 ριμπάουντ.

Όπως αποδείχτηκε, όμως, ο Chamberlain δε θα τελείωνε τις σπουδές του. Ο κυριότερος λόγος για αυτή του την απόφαση ήταν ότι είχε βαρεθεί να βλέπει τους αντιπάλους του να παίζουν ˝βρώμικα˝, χτυπώντας τον συνεχώς και κάνοντας... καθυστερήσεις στην επίθεση, αφού τότε δεν υπήρχε ακόμα το λεγόμενο εικοσιτετράρι. Το αποτέλεσμα; Να αποφασίσει να παίξει για ένα χρόνο στους Harlem Globetrotters έναντι του ποσού-ρεκόρ για εκείνη την εποχή των 50.000 δολαρίων. Ένα χρόνο αργότερα, έχοντας πλέον συμπληρώσει το εικοστό τρίτο έτος της ηλικίας θα γινόταν ντραφτ από τους Philadelphia Warriors. Το NBA τον περίμενε.
Ο πρώτος πραγματικός σταρ αλλά..


Από την ρούκι χρονιά του (1959/60) ο Chamberlain θα έδειχνε ότι ήταν από… άλλο ανέκδοτο, κλείνοντας την σεζόν έχοντας 37.6 πόντους και 27 ριμπάουντ μέσο όρο (!) κερδίζοντας το βραβείο του “Ρούκι της χρονιάς”, αλλά και αυτό του MVP της κανονικής Περιόδου! Αυτή βέβαια αποδείχτηκε πως ήταν μόνο η αρχή για τον δυναμικό Chamberlain, ο οποίος έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στο σκοράρισμα και στα ριμπάουντ!
Αποκορύφωμα βέβαια ήταν η σεζόν 1961/62, όταν έκλεισε την χρονιά έχοντας 50.4 πόντους και 25.7 ριμπάουντ μέσο όρο! Πρόκειται φυσικά για την ίδια σεζόν που σημείωσε 100 πόντους σε έναν αγώνα (κόντρα στους Knicks στις 2 Μαρτίου 1962)! Ο κόσμος πλήρωνε εισιτήριο μόνο και μόνο για να τον δει και λίγο-πολύ όλοι ήξεραν το όνομά του! Ήξεραν βέβαια και κάτι άλλο: Όσο καλός και αν ήταν, δεν ήταν καλύτερος του Bill Russell!

Ο Μύθος των Celtics φαινόταν να έχει πάντα τον τρόπο του να περιορίζει τον Chamberlain στους μεγάλους αγώνες. Και όπου “μεγάλους αγώνες” η απάντηση είναι φυσικά τα παιχνίδια των πλέι-οφ, που συνήθως έβρισκαν τον Russell και τους Celtics νικητές και τον Chamberlain και τις ομάδες του (Warriors στην αρχή και Sixers στην συνέχεια) ηττημένους. Κάπως έτσι, στις πρώτες εφτά σεζόν του στο ΝΒΑ ο Wilt δεν είχε κατακτήσει κάποιο Πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να του κολλήσει ο χαρακτηρισμός του… “Loser”. Σύντομα, πάντως, τα δεδομένα θα άλλαζαν.
Όταν ανακάλυψε το μυστικό της επιτυχίας


Την 8η σεζόν του στο ΝΒΑ (1967/68), όντας πλέον παίκτης των Sixers, ο Chamberlain θα καταλάβαινε πλέον τί του έλειπε τόσα χρόνια: Εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του. Έπειτα από μία 7ετία που είχε σταθερά πάνω από 30 πόντους μέσο όρο, ο Chamberlain αποφάσισε να γίνει πιο ομαδικός, κλείνοντας την χρονιά με 24.1 πόντους (μέχρι τότε ο χαμηλότερος της καριέρας του), 24.2 ριμπάουντ και 7.8 ασίστ! Αποτέλεσμα; Οι Sixers να κατακτήσουν το Πρωτάθλημα, αποκλείοντας τους Celtics στους Τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας, ενώ στους Τελικούς του ΝΒΑ επιβλήθηκαν με 4-2 της προηγούμενης ομάδας του Chamberlain, των San Francisco Warriors.
Την επόμενη σεζόν (1967/68), πάντως, ο Chamberlain θα έβλεπε εκ νέου την πλάτη του Russell και των Celtics, με τον κόσμο πλέον να τον κατηγορεί ότι ήταν… υπερβολικά ομαδικός! Ο λόγος; Ο Chamberlain είχε θέσει ως στόχο να αναδειχθεί πρώτος στις ασίστ στο ΝΒΑ, κάτι που τελικά το κατάφερε, κλείνοντας την σεζόν με 702 ασίστ (8.6 μέσο όρο).

Κατά πολλούς, όμως, είχε επικεντρωθεί τόσο πολύ σε αυτό τον στόχο που στο τέλος έκανε… κακό στην ομάδα του, αφού πολλές φορές ήταν… φάτσα με το καλάθι και προτιμούσε να πασάρει σε κάποιον συμπαίκτη του! Κοινώς, πολύ απλά, ό,τι κι αν έκανε ο Chamberlain πάντα κάποιος είχε κάτι αρνητικό να πει για αυτόν. Κάπως έτσι, μετά το τέλος της σεζόν οι Sixers αποφάσισαν να τον παραχωρήσουν με ανταλλαγή στους Lakers. Το τελευταίο κεφάλαιο της μπασκετικής του καριέρας ετοιμαζόταν να ξεκινήσει.

Γράφοντας ιστορία


Στο Los Angeles o Chamberlain θα έβρισκε τους Jerry West και Elgin Baylor, φτιάχνοντας μία τρομερή τριάδα. Στις πέντε σεζόν που έμεινε στους Lakers, o θηριώδης σέντερ οδήγησε την ομάδα σε τέσσερις τελικούς του ΝΒΑ (1969, 1970, 1972, 1973) και ένα Πρωτάθλημα (1972). Πλέον βέβαια δεν ήταν η γνωστή… καλαθομηχανή, προτιμώντας να εστιάσει στην άμυνα και τα ριμπάουντ. Και δικαιώθηκε για αυτή του την επιλογή, ειδικά την σεζόν 1971/72, όταν οι Lakers έκλεισαν την χρονιά με ρεκόρ 69-13, καταφέρνοντας μάλιστα κάποια στιγμή να τρέξουν ένα σερί 33 συνεχόμενων νικών, επίδοση που ακόμα δεν έχει καταρριφθεί!
Κατά πολλούς, η ομάδα των Lakers της σεζόν 1971/72 ήταν μία από τις καλύτερες όλων των εποχών. Και στο κέντρο αυτής ήταν ο σπουδαίος Wilt Chamberlain, ο οποίος έναν χρόνο αργότερα (1973) θα σταματούσε το μπάσκετ σχεδόν με το… ζόρι, αφού ήρθε σε διαφωνία με την διοίκηση των Lakers, αποφασίζοντας να παίξει στο Πρωτάθλημα του ABA με τους San Diego Conquistadors. Οι “Λιμνάνθρωποι”, όμως, κυνήγησαν το θέμα δικαστικά, κερδίζοντας την υπόθεση, με τον βετεράνο πλέον σέντερ να αναγκάζεται τελικά να εγκαταλείψει την ενεργό δράση. Ίσως ήταν γραφτό να σταματήσει την καριέρα του με τόσο περίεργο τρόπο.
Κι έτσι απλά – και παρά τις συνεχόμενες φήμες περί επιστροφής του στα παρκέ ακόμα και όταν είχε πατήσει τα 50 του χρόνια! – ο Chamberlain αποσύρθηκε από το προσκήνιο, βάζοντας τέλος σε μία σπουδαία καριέρα που περιελάμβανε 31.419 πόντους (30.1 μέσο όρο), 4 ΒΡΑΒΕΙΑ MVP κανονικής περιόδου, 2 Πρωταθλήματα, 1 βραβείο MVP των Τελικών του ΝΒΑ, 13 συμμετοχές σε All Star Game, 7 παρουσίες στην καλύτερη πεντάδα της λίγκας και αμέτρητα ρεκόρ. Πολλά χρόνια αργότερα, στις 12 Οκτωβρίου 1999 θα έχανε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 63 ετών.

Κατά πολλούς, ο Chamberlain έγινε τόσο καλός όσο ήθελε ο ίδιος να γίνει. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Και για αυτό ακριβώς τον κατηγορούν: Επειδή, αν το ήθελε, θα μπορούσε να θεωρείται αυτή τη στιγμή ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών. Ακόμα κι έτσι, βέβαια, παραμένει ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ιστορία του ΝΒΑ. Καθόλου άσχημα θα μπορούσε να πει κάποιος...

Τα ρεκόρ του


     Το να προσπαθήσει κάποιος να αναφέρει τα ρεκόρ του “Wilt The Stilt” ένα προς ένα είναι σχεδόν αδύνατο, αφού κατέχει 72 ρεκόρ τα οποία ακόμα δεν έχουν καταρριφθεί. Αυτά που ακολουθούν ωστόσο είναι και αυτά που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν θα καταργηθούν ποτέ:


·         Περισσότεροι πόντοι σε ένα παιχνίδι: 100 κόντρα στους Knicks. Το παιχνίδι που τον έκανε θρύλο διεξήχθη στις 2 Μαρτίου 1962, με τον θηριώδη σέντερ να σταματάει στους 100 πόντους! Δύσκολα θα καταρριφθεί στο μέλλον.
·         Περισσότερα ριμπάουντ σε ένα παιχνίδι: 55 κόντρα στους Celtics σε έναν αγώνα στις 24 Νοεμβρίου 1960. Τα κατάφερε κόντρα στον Bill Russell, κάτι που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στο επίτευγμά του.
·         Ποσοστό στα σουτ εντός πεδιάς σε μία σεζόν: 72.7% με τους Lakers την περίοδο 1972/73, την τελευταία του στο πρωτάθλημα.
·         Υψηλότερος μέσος όρος πόντων σε μία σεζόν: 50.36 πόντοι την σεζόν 1961/62. Ο Chamberlain είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που έχει ξεπεράσει τους 40 και τους 50 πόντους μέσο όρο σε μία σεζόν, αφού είχε 44.8 πόντους την περίοδο 1962/63. Είναι επίσης ο μοναδικός παίκτης που έχει σημειώσει περισσότερους από 4.000 πόντους σε μία σεζόν, έχοντας 4.029 πόντους την σεζόν 1961/62.
·         Υψηλότερος μέσος όρος ριμπάουντ σε μία σεζόν: 27.2 ριμπάουντ μέσο όρο την σεζόν 1960/61. Ο Chamberlain είχε +20 ριμπάουντ μέσο όρο σε 10 διαφορετικές σεζόν!
·         Μέσος όρος χρόνου συμμετοχής σε μία σεζόν: 48.5 λεπτά μέσο όρο την σεζόν 1961/62! Δεν είναι στατιστικό λάθος! Ενώ ένας αγώνας κρατάει 48 λεπτά ο Chamberlain κατάφερε να βρίσκεται στο παρκέ ακόμα περισσότερο εκείνη την σεζόν! Σε αυτό βοήθησε σίγουρα και το γεγονός ότι ποτέ στην καριέρα του δεν έχει αποβληθεί με έξι φάουλ αν και αγωνίστηκε σε 1045 παιχνίδια στην κανονική περίοδο και σε άλλα 160 στα πλέι-οφ!
·         Ψηλότερος παίκτης που έχει αναδειχθεί πρώτος στις ασίστ στο ΝΒΑ: Την σεζόν 1967/68 μοίρασε συνολικά 702 ασίστ (8.6 μέσο όρο), τις περισσότερες από κάθε άλλον. Στον μέσο όρο ασίστ πάντως ήταν δεύτερος πίσω από τον Oscar Robertson.
·         Πρώτος ριμπάουντερ στην ιστορία του ΝΒΑ: Έχοντας μαζέψει συνολικά 23.924 ριμπάουντ στην καριέρα του μοιάζει σχεδόν αδύνατο να τον ξεπεράσει κάποιος. Όπως φυσικά είναι αδύνατο να ξεπεράσει κάποιος και τον μέσο όρο καριέρας του στα ριμπάουντ με 22.9.
·         Ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που έχει πετύχει double triple-double: Άλλο ένα απίστευτο στατιστικό. Double-triple double πετυχαίνει ένας παίκτης όταν έχει +20 σε τρεις διαφορετικές στατιστικές κατηγορίες. Το κατάφερε και αυτό όταν σε έναν αγώνα κόντρα στους Pistons στις 2 Φεβρουαρίου 1968 όταν είχε 22 πόντους, 25 ριμπάουντ και 21 ασίστ!
·         Ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που έχει πετύχει quadruple double-double: Τι σημαίνει αυτό; Ότι τελείωσε έναν αγώνα έχοντας +40 σε δύο στατιστικές κατηγορίες (πόντοι, ριμπάουντ ή ασίστ). Το γεγονός γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν σκεφτεί κάποιος ότι ο Chamberlain έχει καταφέρει κάτι τέτοιο πέντε φορές στην καριέρα του, έχοντας +40 πόντους και +40 ριμπάουντ!

Μάρκος Αμαργιανιτάκης 
Γ'1 Γυμνασίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου